Carriéreswitch? Zij deden het!

Veel mensen dromen van een carriéreswitch, maar er zijn er maar weinig die het echt aandurven: je baan opzeggen, de boel verkassen en je droom nastreven.  Klaartje (41) en Torben (43) Heerze deden het gewoon en wisselden een aantal jaar geleden hun fulltime banen in voor een onzeker nieuw bestaan in hun favoriete vakantieland.

Tijdens hun welverdiende vakanties in Italië werden Klaartje en Torben verliefd op Umbrië. Niet alleen het heuvelachtige groene landschap, de eeuwenoude kleine dorpjes en de taal zorgden voor gelukzalige momenten, de twee waren ook zeer gecharmeerd van de Italiaanse keuken. En dan vooral Torben, die naast zijn reguliere baan bij een consultancy bureau in het weekend in de keuken van een gerenommeerd restaurant in de buurt stond.

Druk, druk, druk

Klaartje: “Ons idee om ‘iets anders’ te gaan doen ontstond geleidelijk, toen we merkten dat we steeds minder zin hadden om mee te gaan in de zogenaamde rat race: een groter huis, een betere baan, een mooiere auto. En we vonden het jammer dat we elkaar doordeweeks zo weinig zagen. ’s Ochtends opstaan, allebei naar kantoor, ’s avonds weer terug – ‘hoe was jouw dag?’- en dan in de weekenden een agenda die vol staat met afspraken voor etentjes en verjaardagen. Allemaal heel gezellig, maar het spontane afspraakje met je beste vrienden moest ook altijd weken van tevoren gepland worden. Iedereen in Nederland was zo druk, druk, druk. Maar we wilden vooral sámen kunnen werken. En als we het dan toch zouden gaan proberen, dan het liefst in een land waar je vijf maanden per jaar op slippers kunt lopen.”

Casa San Carlo

“Tijdens vakanties keken we steeds vaker met iets meer dan gebruikelijke interesse naar leegstaande huizen. Toen we na de zoveelste vakantie meteen weer terug wilden, zeiden we tegen elkaar: we doen het. Het is nú of nooit. We wilden niet zo’n stel worden dat altijd roept dat ze ‘ooit nog eens naar het buitenland wilden verhuizen’, maar die het nooit doen. En dus begonnen we aan een businessplan en gaven we een makelaar in Italië opdracht om naar huizen uit te kijken.”

In 2007 ontdekten Klaartje en Torben Casa San Carlo, een huis op de grens van Umbrië en Toscane, met een waanzinnig uitzicht, een groot zwembad, zeven verhuurappartementen en een grill in de grote keuken. Hun nieuwe leven was een feit.

Carriereswitch – Werken met je partner

Klaartje: “Als je met elkaar gaat samenwerken moet je elkaar niet alleen heel leuk vinden, maar elkaar ook heel goed kennen. Je moet namelijk altijd eerlijk tegen elkaar kunnen zijn en elkaar kunnen complimenteren op momenten dat je allebei keihard aan het werk bent en even niet meer ziet hoe knap het is wat je allemaal bereikt hebt. Maar je moet bovenal veel lol hebben. Want zwaar wordt het hoe dan ook. En als je dan niet met elkaar kunt lachen, gaat het mis. In het begin ben je namelijk volledig op elkaar aangewezen. Je kent nog niemand en hebt nog geen netwerk van lokale mensen die onmisbaar zijn.”

Wie is waar goed in?

“We doen bijna alles samen en zijn als gastheer en gastvrouw samen verantwoordelijk. Toch is het belangrijk dat je de taken goed verdeelt. Bij ons ging dat eigenlijk heel natuurlijk; wie is waar goed in? Torben doet de technische dingen en is de klusser hier in huis. Als er iets kapot gaat, zal hij het eerst zelf proberen te maken. Je moet ook wel handig zijn, want je kunt niet voor elk wissewasje een professional bellen. En we hebben veel ter plekke geleerd. Torben is verantwoordelijk voor het zwembad en kookt het vaakst voor onze gasten. Daarnaast geeft hij wijnrondleidingen en organiseert hij wijn-spijs-diners. Ik doe de boekingen, de administratie, de belastingen en de PR, ik regel de schoonmaak en kook één keer per week. Maar naast onze werkzaamheden voor Casa San Carlo en lekkerumbrie.nl in de winter zijn we ook fulltime vader en moeder van Giulia (8) en Elena (5).”

Huwelijk met succesformule

“Eigenlijk moet je allround zijn. Je doet gewoon wat er moet gebeuren, allebei en op elk gebied. We vullen elkaar heel goed aan, houden elkaar goed in evenwicht en kennen elkaars zwakten. Torben is extravert, houdt van gezelligheid en grapjes en vertelt graag verhalen aan de lange tafels met gasten tijdens diners. Maar hij is ook mijn rots in de branding. Zonder zijn handigheid en tomeloze energie zouden we Casa San Carlo nooit hebben kunnen maken tot wat het nu is. Gelukkig is mijn iets kalmere persoonlijkheid, harmonieuze instelling, administratieve nauwkeurigheid, oog voor andermans gevoelens en verantwoordelijkheidsgevoel net zo onmisbaar gebleken voor ons huidige succes.”

Meer succes met Smipe

Klaartje en Torben hebben het wiel zelf moeten uitvinden, maar hun samenwerking bleek zo’n succes dat ze inmiddels voor het achtste achtereenvolgende seizoen zijn volgeboekt. Ook hun toekomst ziet er zonnig uit. Wil jij ook weten of zo’n grote verandering iets voor jou en je partner is of wil je nog meer uit je samenwerking halen? Met de Smipe matcher kun je jullie persoonlijkheidsschetsen matchen. In de Smipe match-analyse lees je waar jullie gezamenlijke krachten liggen en wat eventuele aandachtspuntjes zijn. De uitslag van de Smipe match-analyse is de perfecte aanleiding om samen over jullie beoogde samenwerking te praten en er zo voor te zorgen dat niets jullie succes nog in de weg staat.

Enith Oostlander werkt al zestien jaar als mode-, beauty- en lifestyle-editor voor grote tijdschriften. Ook online is ze als copywriter actief voor een keur aan webshops, cosmeticamerken en webmags. Daarnaast blogt ze voor diverse media over beauty en lifestyle.

Leave a comment