Eeuwige liefde: 7 x binnen handbereik

Je ziet ze weleens, stelletjes van 90 die verliefd op een bankje zitten en nog dagelijks hand in hand samen rond schuifelen. ‘Samen gelukkig oud worden’ is een veelgehoord liefdesideaal. Hier zeven geheimen die gouden en diamanten stellen toepassen.


Liefdesgeheim 1: Vertrouwen in elkaar

Het is de belangrijkste succesfactor in een relatie: vertrouw jij je partner en vertrouwt hij/zij jou? Kun je op elkaar bouwen? Is er integriteit; houden jullie je aan afspraken en beloftes? Om elkaar te kunnen vertrouwen moet er een basis zijn waarin angst om (elkaar) te ‘verliezen’ geen rol speelt. In de liefde wil je open en kwetsbaar kunnen zijn, in de wetenschap dat jouw intiemste gevoelens veilig zijn bij de ander.

Liefdesgeheim 2: Intimiteit delen

Volgens onderzoekers kunnen we ons op vier manieren intiem met onze partner voelen: fysiek, emotioneel, intellectueel en door samen dingen doen. Bij fysieke intimiteit denken we al gauw aan seks, maar ook knuffelen is een belangrijk onderdeel. Emotioneel close voel je je als de ander interesse in je toont en echt naar je luistert. Intellectueel zit je op elkaars golflengte als je op hetzelfde niveau kunt discussiëren, bomen en filosoferen. Het delen van geliefde hobby’s en bezigheden en samen op vakantie gaan schept in de afdeling ‘samen doen’ een onlosmakelijke liefdesband.

Liefdesgeheim 3: De beste versie van jezelf  

Verschillende mensen brengen verschillende kanten in jezelf naar boven. Bij de één ben je misschien veel losser en grappiger dan bij de ander met wie je juist weer urenlange, serieuze gesprekken hebt over boeken of films. Wat brengt jouw partner in je naar boven? Het beste, of het slechtste? Hoe voel je je in diens gezelschap? Vind jij jezelf leuk in deze relatie? Is het hoe je in het leven wilt staan?

Liefdesgeheim 4: Zacht op de persoon

Volgens Dr. John Gottman van de Universiteit van Washington is de beste graadmeter voor een lange, gelukkige relatie de manier waarop beide partners over elkaar praten. Niet alleen in gezelschap, maar ook tijdens momenten samen. Is dat voornamelijk negatief, dan ligt er een bom onder je relatie. Let er dus op of jij en/of je partner vaak kritiek uit, negatief oordeelt of sarcastisch bent/is. Men is dan ‘hard op de persoon en zacht op het onderwerp’. Ware liefdespartners weten de persoon te scheiden van diens gedrag en dan ben je ‘zacht op de persoon, hard op het onderwerp’.

Liefdesgeheim 5: Juiste conflicthantering

Heb je een goede relatie dan weet je dat conflicten niet het einde ervan betekenen. Sterker nog: soms brengt ruzie je dichter bij elkaar. Het geheim zit ‘m in hoe je ermee omgaat. Stellen die goed zijn in het oplossen van conflicten raken niet verzeild in reacties van het oerbrein: vechten, vluchten en bevriezen. Ze leggen de schuld niet bij de ander en blijven niet lang boos, maar delen wat er in hen omgaat, vragen de ander om hulp en proberen de ander te begrijpen.

Liefdesgeheim 6: Wederzijdse ondersteuning

De dood van een geliefd iemand, ziekte van een kind of huisdier en stress op het werk. Het leven brengt niemand alleen rozengeur en maneschijn. Sterke partners zijn er op dit soort momenten voor elkaar. Ze helpen, ondersteunen en geven elkaar ruimte om te dealen met de situatie. Vraag je dus af: drijven moeilijke momenten jullie uit elkaar, of kom je juist dichter bij elkaar? Reageer je volwassen, of word je er kinderlijk (vecht, vlucht, bevries) van? Kun je moeilijkheden samen delen en dragen? Of alleen de leuke dingen?

Liefdesgeheim 7: Eenheid in financiële zaken

Behalve vreemdgaan is onenigheid over geld een van de topredenen voor scheiding. Door een plan te hebben, regelmatig de financiële situatie door te spreken en onvrede hierover tijdig te uiten, ben je samen bestand tegen veel ellende. Sleutel hierbij is, dat er zo min mogelijk sprake is van afhankelijkheid. Je partner ‘nodig hebben’ om er een bepaalde lifestyle op na te kunnen houden, heeft niets met liefde te maken. Zorg dus te allen tijde dat je je eigen financiële broek op kunt houden, dat houdt je liefdesleven gezond.


Viola Robbemondt is freelance lifestyle-redacteur. Ze onderhoudt twee weblogs www.soulwoman.org en www.carwoman.nl en ze schrijft voor diverse media waaronder Cosmopolitan, Lief Dier en De Hoefslag.

Leave a comment