Het ‘kaf van het koren’ scheiden

Te graag een relatie willen, leidt af van het maken van een goede en gedegen partnerkeuze. Wat zit er onder en wat helpt je om het ‘kaf van het koren’ te scheiden?

Ieder mens verlangt naar een intieme relatie. Niet voor niets zijn websites als Singlesite aantrekkelijk voor singles die een geliefde willen vinden.

Maar, juist onze kwetsbaarheden houden het – zijn – in een veilige relatie tegen. Soms hebben we door verdriet van vroeger (bijvoorbeeld door het emotioneel in de steek gelaten zijn door een van onze ouders) zo’n pijn ervaren, dat we een muurtje om ons heen hebben gebouwd. We laten een ander niet toe, omdat we ons kwetsbaar voelen.

Als we te afhankelijk van de partnerliefde worden, kijken we niet helder en gaan we op onze eerste date vaak te snel omdat de behoefte zo groot is. Dit heeft ook te maken met de aantrekkelijkheid van de spanning die het oplevert om een nieuwe partner te veroveren. Het object van ons verlangen heeft dan onze interesse. Het gevoel van de seksuele opwinding heeft de overhand; óf en wannéér lukt het de ander in bed te krijgen? Als je je laat lijden door dat gevoel, verlies je je heldere kijk op de ander.

Maar wat dan te doen? Vertraag jezelf. Houd je seksuele behoeften in toom. Stel vragen en spreek je wensen uit. Geniet van het leren kennen van de ander. Observeer. Ga respectvol om met je lichaam en dat van de ander en geef jezelf pas wanneer je ervaren hebt dat je potentiële match te vertrouwen is. En vergeet vooral niet te genieten!

Heb je een partner op het oog? Vraag dan eerst zijn of haar Smipe persoonlijkheidsschets op, maar ook die van jezelf. Dan krijg je meer inzicht in wat jouw kwaliteiten en uitdagingen zijn en sta je sterker in je schoenen tijdens die eerste date!

Hesther Selbeck is systeemtherapeut en werkzaam als zelfstandige in eigen praktijk. 

Leave a comment