Wat te doen met schreeuwende ouders langs de lijn?

Als voetbaltrainer ben je een professional als het gaat om het aanleren van tactiek, spelinzicht en conditie van je pupillen. Maar, bij de trainingen staan ook de ouders langs de lijn. Ouders die enthousiast zijn en hun kinderen fanatiek middels geschreeuw aanmoedigen achter die perfect getrokken witte streep op het grasveld. Hoe ga je daar als voetbaltrainer mee om?

Om als trainer beter om te kunnen gaan met deze fanatieke ouders, is het belangrijk om de volgende drie punten ter harte te nemen.

Betrokken

Weet dat ouders vanuit betrokkenheid ‘schreeuwen’ en hun stemmen verheffen. Ouders zijn trots op hun kind en willen hem motiveren om die ene pass of dat ene goal te maken. Alle ouders willen het beste uit hun kind naar boven halen.

Samen in gesprek

Schreeuwen ouders te hard? Ga met hen in gesprek op een informele manier. Loop na de training even naar de vader of moeder in kwestie. Doe dit niet in ‘the heat of the moment’, want je pupillen voelen dat je niet ‘aanwezig bent’ en ze hebben jou aandacht als trainer nodig. Zeg eerst iets positiefs. Zoals; ‘hij heeft goed zijn best gedaan he’. En maak een praatje over iets alledaags. Zeg dan dat je opmerkt hoe betrokken hij of zij is (vaak kunnen moeders net zo hard schreeuwen als vaders) omdat je hoort dat ze opmerkingen roepen langs de zijlijn. Leg uit dat dit niet alleen voor jou lastig is om zelf aanwijzingen te geven, maar dat teamgenoten dit ook horen en dat dit afleidt. Als de ouder in kwestie geen agressie regulatie probleem heeft zal hij gemoedelijk reageren en uitermate ontspannen je advies ten harte nemen.

Training

Organiseer een training waarbij de ouders één keer in het seizoen mee kunnen doen met hun kind. Of een oefenwedstrijd tegen de ouders. Op die manier maak je ruimte voor verbondenheid wat de kans op schreeuwende ouders verkleint en het in gesprek gaan met hen vergemakkelijkt.

Hesther Selbeck is systeemtherapeut en werkzaam als zelfstandige in eigen praktijk. Zij schreef eerder voor www.psychologisch.nu. Onlangs is een artikel over haar reis door Mongolië en het behandelprogramma voor jongeren dat zij ontwikkelde, verschenen in Keerpunt, vakblad voor psychosociale hulpverlening.

Leave a comment