Verminder de kans op een relatiebreuk

Een illusie armer keerde Karlijn terug uit India waar zij samen met Thijs, haar grote liefde, verbleef. Ze blikt terug op die periode in haar leven en vraagt zich af waar het mis ging en of ze het had kunnen voorkomen. “De klik tussen ons was overweldigend. Eigenlijk vanaf het eerste moment dat ik hem zag wist ik: Dit is hem! Met deze man word ik oud!” Karlijn haar ogen stralen wanneer ze het mij verteld.

“Het is inmiddels alweer ruim een half jaar geleden dat ik hem ontmoette. We hadden  een vliegende start waarin we elkaar bijna dagelijks zagen. Alles leek zo wonderlijk makkelijk te gaan.” Er volgt een zucht aan het einde van haar zin.

“Gaan?”, vraag ik. Ze buigt haar hoofd terwijl de woorden heel zacht klinken en haast in slow motion haar mond lijken te verlaten. “Ja, je hoort het goed. Leek!” Zonder een woord te zeggen kijk ik haar vragend aan. Dan vertelt ze het verhaal dat haar duidelijk nog altijd diep raakt.

“Thijs zou ongeveer een maand na onze kennismaking naar India vertrekken om in ieder geval voor een jaar aan een project te werken. Met zijn werkgever was alles al tot in de puntjes uitgedacht en kortgesloten. Misschien klinkt het allemaal enorm naïef maar ik heb vrijwel onmiddellijk ‘ja’ gezegd toen hij mij vroeg om met hem mee te gaan naar India.”

Karlijn valt even stil en plukt wat pluisjes van haar trui. “En zo gingen we amper vijf weken nadat we elkaar hadden leren kennen vol vertrouwen samen meer dan 6.000 kilometer oostelijk. Het heeft denk ik amper een week geduurd voor ik begon te beseffen dat ik deze man eigenlijk nog helemaal niet kende. Het is echt verbazingwekkend hoe verblindend de liefde is. Er ontstonden allerlei irritaties en het leek alsof we elkaar steeds minder konden bereiken. En terwijl ik zo graag anders wilde, voelde ik de liefde tussen mijn vingers doorglippen.”

Karlijn neemt een paar grote slokken van haar water. Ik zie dat haar wangen nat zijn van de tranen. “Weet je wat zo frustrerend is? Sinds ik terug ben in Nederland en mensen om mij heen vertel over die korte maar hevige relatie, ben ik al meerdere keren geattendeerd op Smipe. Had ik daar maar eerder van geweten, het geeft je namelijk zoveel inzichten over iemand en hoe twee karakters op elkaar reageren. Ik heb achteraf alsnog een persoonlijkheidsschets van Thijs en mij aangemaakt en ik was verbijsterd. Alle punten waar wij keihard tegenaan liepen – maar  niet op waren voorbereid – stonden erin beschreven. En niet alleen dat; er stonden ook praktische handvatten in over hoe je zo goed mogelijk kunt omgaan met de verschillen binnen je relatie. Ik weet zeker dat het ons heel veel ellende had kunnen besparen.”

Ongedaan maken kan Karlijn het niet meer. “Maar één ding weet ik wel: wanneer de liefde opnieuw zijn intrede doet, dan laat ik Smipe met ons meelopen om er voor te zorgen dat ik niet weer hoef te verliezen wat mij zo dierbaar is.”

Micha-ela de Groot (46)  is verslaafd aan pindarotsjes, schrijft columns en is fan van Smipe.

Leave a comment