Vijf veelgemaakte relatiefouten

Romantische relaties beginnen vaak met rozengeur en bijbehorende roze brillen. Ben je al wat langer bij elkaar, dan kun je ongemerkt in negatieve patronen terechtkomen. Hier vijf herkenbare ongezonde gedragingen die vaak voorkomen in relaties – en wat je eraan kunt doen!

1. Hinten en ander passief agressief gedrag

Ben jij sterk in het geven van hints of steken onder water zodat je je lief zachtjes de ‘juiste’ kant op duwt? Je zegt hierbij niet precies wat je wilt, voelt of denkt en je partner moet steeds gissen wat je bedoelt. Je zegt er in feite mee dat je je niet comfortabel genoeg voelt om open, helder en eerlijk met je partner te communiceren. Ook over je onzekerheden en frustraties!

Oplossing: Neem regelmatig de tijd om je – grote en kleine – gevoelens en verlangens rustig met elkaar te bespreken. Laat elkaar uitpraten en vat zaken niet persoonlijk op: de ander deelt alleen gedachten en gevoelens die in hem of haar omgaan. Houd daarbij in je achterhoofd dat de ander niet verplicht is om aan jouw wensen te voldoen. Het antwoord ‘nee’ is een optie en ook al ben je een stel: je hoeft het niet altijd eens te zijn of te worden. Wel belangrijk is dat je een open houding voor elkaars mening toont en dat je elkaar waar nodig ondersteunt.

2. Je partner de schuld geven van je eigen emoties

Stel je zit niet zo lekker in je vel en je partner is er op dat moment niet voor je. Hij gaat naar een voetbalwedstrijd met zijn vrienden. Zij zit al een uur aan de telefoon met haar beste vriendin. Stilletjes noem je de ander ‘ongevoelig’ of ‘egoïstisch’ en je mokt over het feit dat de ander je niet opbeurt. Natuurlijk heb je het niet zo duidelijk gevraagd, maar je lief zou toch moeten weten dat jij op zo’n moment steun nodig hebt? Foutje! Telkens naar de ander wijzen wanneer jij een rotgevoel hebt, kan bij jullie allebei een hoop wrok opbouwen.

Oplossing: Weet dat jouw lief niet verantwoordelijk is voor jouw gevoelens, en vice versa. Natuurlijk reageren we ons wel eens af op de ander als je een rotdag hebt gehad, gefrustreerd bent of aandacht nodig hebt. We zijn tenslotte allemaal mens. Maar ga in eerste instantie met jezelf aan de slag en doe iets waardoor je je beter gaat voelen. Met een fijn boek en een kop thee op de bank? Een zelf-coaching sessie doen op de website van Smipe? Je vakantiekiekjes nog eens bekijken op je tablet? Een rondje joggen? Richt je aandacht op jezelf en je relatie vaart er wel bij.

3. Dreigen om de relatie te verbreken

Zodra er kritiek of klachten zijn binnen de relatie, wordt er meteen gedreigd de relatie dan maar op te doeken. Je wordt vergeleken met anderen: ‘Die man/vrouw is tenminste wel een leuke partner’. Of er wordt bijvoorbeeld gezegd: ‘Ik kan niet met iemand zijn die steeds kil is’ in plaats van: ‘Ik vind het niet prettig dat je je nu zo kil gedraagt’. Het heet emotionele chantage en het veroorzaakt onnodig drama. Wil je niet!

Oplossing: Beide personen moeten zich veilig kunnen voelen om ook negatieve emoties te uiten zonder dat de relatie meteen op het spel staat. Ban dreigementen dus uit je vocabulaire. Het is helemaal oké om van streek te raken als je partner iets doet of zegt dat je niet bevalt. Het is tenslotte onmogelijk om elkaar altijd maar leuk en aardig te vinden. Zoek samen naar compromissen: waarmee kun je allebei leven?

4. ‘Liefdevolle’ jaloezie vertonen

Raak jij boos, geïrriteerd en jaloers als je partner praat, flirt, sms’t en omgaat met anderen? Controle over iemand uitoefenen leidt vaak tot stiekem gedrag als sms’jes checken als de ander aan het douchen is tot stalken om te zien waar degene uithangt. Allemaal onder het motto: liefde of verliefd zijn. Het gaat hier echter niet om liefde, maar om controlegedrag. Het vertrouwen is ver te zoeken als je denkt dat de ander tegen je liegt en ervan uit gaat dat de ander niet kan omgaan met verleidelijke impulsen.

Oplossing: Werk aan je vertrouwensband en je eigen zelfvertrouwen. Een vleugje jaloezie is normaal, maar excessief gedrag is een teken dat je je extreem onzeker voelt. Stel jezelf dus de vraag waarom dit zo is. Heb je in het verleden iets naars meegemaakt? Ga met jezelf aan de slag; pak bijvoorbeeld je persoonlijkheidsschets van Smipe er eens bij, in plaats van je bezig te houden met het gedrag van de ander.

5. Relationele problemen ‘afkopen’

Veel mensen gaan moeilijke relationele discussiepunten liever uit de weg. Je kent het wel: de man die een bos bloemen voor zijn vriendin meeneemt als zij boos op hem is. In plaats van de zaken samen bespreken en oplossen, wordt het probleem bedekt met de opwinding van bijvoorbeeld iets nieuws kopen, op vakantie gaan of nog erger: een huisdier aanschaffen of een kind maken. Geen van beide partners wordt geprikkeld om echt iets te doen aan de relationele problemen, want die kunnen toch gewoon ‘afgekocht’ worden. Vaak is het zo dat de koper zich vervolgens gebruikt gaat voelen en de boze partij bitter omdat zijn/haar gevoelens niet worden erkend.

Oplossing: Ga het gesprek aan! Praat over wat ervoor nodig is om de relatie weer op te bouwen. Voelt iemand zich genegeerd of niet gewaardeerd? Praat over hoe je gevoelens van liefde en waardering kunt overbrengen. Iedereen wil zich graag speciaal voelen en uiteraard is er niets mis met iets leuks voor elkaar kopen om elkaar een plezier te doen. Maar gebruik spullen of uitjes niet als vervanging voor ‘moeilijke’ gesprekken.

Viola Robbemondt is freelance lifestyle-redacteur. Ze onderhoudt twee weblogs www.soulwoman.org en www.carwoman.nl en ze schrijft voor diverse media waaronder Cosmopolitan, Lief Dier en De Hoefslag.

Leave a comment