Werk hard! Vooral aan jezelf!

Jezelf uit de naad werken voor een bedrijf of baas heeft alleen zin als het vanuit je eigen hart en gevoel naar boven borrelt. Je weet dat je op het juiste spoor zit als alles wat je doet in een flow raakt. Uren vliegen voorbij, je hebt lol in wat je doet en als je ’s avonds uit je werk komt voel je je voldaan en opgeladen, in plaats van moe en lusteloos. Je wordt de beste versie van jezelf – en haalt het beste uit je team – met deze vijf aandachtspunten uit de spirituele wereld.

Geef jezelf permissie om succes te hebben

Soms doen we iets niet, of niet goed omdat we bang zijn om te falen, of omdat we simpelweg stijf staan van angst. Volgens de spirituele meesters is het vaak niet eens faalangst die ons tegenhoudt, maar juist de angst om ‘groots’ te zijn. Succesvol zijn betekent niet dat je geen fouten meer zult maken. Het betekent dat je doorziet dat fouten je leiden naar een betere manier om zaken voor elkaar te krijgen. Laad het kritische stemmetje in je hoofd dus op met positieve klanken en zet doelgerichte stappen richting je goals.

Zoek een goede coach

Topatleten weten het allang: het is belangrijk om tenminste één persoon te hebben die je respecteert en bij wie je terecht kunt voor eerlijke en constructieve feedback. Vergeet mensen die je tegenhouden met kritiek en nare, jaloerse opmerkingen. Omarm mensen die je zonder bijbedoelingen het beste wensen. En die met suggesties komen waarmee je zelfvertrouwen kunt opbouwen zodat je jezelf fijn kunt slijpen als een diamant.

Ontdek en ontwikkel je gaven

Iedereen van ons heeft unieke kwaliteiten waarmee we situaties kunnen verbeteren en anderen helpen. Zaken als geduld, organisatietalent, kalm blijven onder druk en een scherpe geest zijn goede voorbeelden. Vergelijk jezelf dus niet met anderen, maar reflecteer regelmatig op wat jouw specifieke kwaliteiten zijn waarmee je een bedrijf, en anderen, kunt helpen groeien. En ontwikkel ze wijs. Richt je daarbij op wat je van nature goed kunt. En geef anderen ook het vertrouwen dat zij doen wat zij goed kunnen. Vaak zie je andermans sterke punten helderder dan zijzelf, dus vertel het ze ook. Op die manier stimuleer je elkaar en creëer je samen moeiteloos de vruchtbare grond waarin je allemaal kunt groeien en bloeien.

Vergeet de zelfkritiek

We hebben allemaal karaktertrekjes die we als vervelend ervaren, en waarvoor we ons schamen. En vaak zijn we ook onze eigen ergste criticus. Nu kan een vleugje zelfevaluatie zeker geen kwaad, maar een te grote focus op wat verkeerd gaat in je leven is destructief. Want waar je aandacht aan schenkt, dat groeit. Wil je de beste versie van jezelf worden, dan richt je je juist op wat je er allemaal goed gaat. Zie jezelf in een positief licht en verbaas je wat je allemaal kunt manifesteren.

Wees vriendelijk

De Dalai Lama is het levende voorbeeld van deze kwaliteit. Het betekent niet dat je alles voor zoete koek moet slikken en dat je alles met de mantel der liefde bedekt. Nee, je houdt je oren en ogen wijd open en bent helder en duidelijk over wat je wilt. En geef het goede voorbeeld: Walk your Talk! Wordt het moeilijk? Houd vol met welgemeende vriendelijkheid. In de spirituele wereld heet het dan: continue zacht druppend water zal de meest harde steen uiteindelijk uithollen. Het mooie van vriendelijkheid is dat het niets kost en dat je nooit genoeg kunt geven. Deze ‘investering’ betaalt zich namelijk altijd uit. En soms op onverwachte momenten en manieren.


Viola Robbemondt is freelance lifestyle-redacteur. Ze onderhoudt twee weblogs www.soulwoman.org en www.carwoman.nl en ze schrijft voor diverse media waaronder Cosmopolitan, Lief Dier en De Hoefslag.

Leave a comment