Winnen doe je met je hoofd

‘Winnen doe je met je hoofd’; het is dé gevleugelde uitspraak van Hans van Breukelen, ex voetbal international. Heb je er namelijk ooit wel eens goed bij stilgestaan dat wat er zich tussen jouw oren afspeelt, nog belangrijker is dan een maximaal getraind lichaam en enorme longen? Het is prachtig natuurlijk maar net zo goed bloedstollend irritant wanneer je bedenkt dat je daarmee dus grotendeels jouw verlies of winst in eigen handen hebt.

Winst zijn we in mindere of meerdere mate allemaal op uit. Of het nu gaat om een sportwedstrijd, een privé overwinning of een zakelijke deal. Presteren geeft tenslotte een kick en tilt je overal bovenuit. Dat gevoel wordt mede veroorzaakt door de aanmaak van dopamine, een stofje in je hersenen (neurotransmitter) welke een grote rol speelt in het beloningssysteem binnen die grote grijze massa daarboven. Hoe meer dopamine er wordt aangemaakt, hoe meer geluk, blijdschap en genot jij ervaart. En omdat het meer dan menselijk is om dat te willen ervaren zullen we veelvuldig de gelegenheden opzoeken die voor aanmaak van dopamine zorgen. Het werkt zelfs verslavend.

Winnen geeft een heerlijk gevoel. Maar wat als je keer na keer verliest? Wat gaat er zich dan afspelen tussen je oren? Kun jij nog in jezelf geloven of neemt de loser de plaats in van de winner? Eén ding staat als een paal boven water. Het is essentieel dat jij dwars door alles heen blijft geloven in jezelf. ‘Ja, leuk bedacht’, hoor ik je denken. Het is inderdaad makkelijk gezegd, maar het vergt nog best wat training om dat voor elkaar te boksen. En toch is dit pas de echte basis van jouw winnaarschap! Wanneer namelijk na een paar vette nederlagen dat stemmetje je influistert ‘ik kan het niet, ik bak er niets van, ik ben een mislukking’, zul je daar steeds meer in gaan geloven. Geef hem geen kans maar veeg hem je hersenpan uit.
Hoe?

De volgende tips kunnen je erbij helpen de winnaar in jou te laten floreren:
– Gezonde voeding
– Positieve energie
– Een zelfverzekerde houding (rechte rug, schouders naar achteren en kin omhoog)
– Focus op je overwinningen (ook wanneer het al even geleden is). Neem iedere dag een paar minuten de tijd om terug te gaan naar zo’n moment. Denk aan je vaardigheden en dat waar je tevreden over bent. Laat het gevoel van overwinning, de triomf, het grote gevoel van geslaagd zijn (welke met die overwinning samenhing) je hele lichaam vullen tot in de diepste vezels.
– Probeer je niet vast te bijten in een absolutie. Het leven is als eb en vloed. Er is niet altijd alleen maar winst of alleen maar verlies. Je hebt een periode van winst gekend die werd gevolgd door een periode van verlies maar zal zich naar alle waarschijnlijkheid weer laten opvolgen door een nieuwe periode van winst.
– Plak op je spiegel (en andere plekken die je regelmatig tegenkomt in je dagelijkse gang) een one-liner met een korte positieve boodschap zoals ‘ik ben de beste’. Zo train je je hersenen om zo te denken. Verman jezelf om tijdens het uitspreken stiekem te denken ‘ik geloof er geen biet van’ maar spreek de one-liner uit met een zo groot mogelijke innerlijke overtuiging.
– Surf naar smipe.nl en maak via de website jouw persoonlijkheidsschets aan. Je plussen en minnen worden zo in no-time helder uiteen gezet en dat geeft je inzicht in jezelf.
– Ga met belangrijke personen om je heen in gesprek over deze persoonlijkheidsschets. Herkennen ze jou in de beschrijving? Ga aan de slag met de adviezen en oefeningen die Smipe je aanreikt om om te gaan met uitdagingen op je pad.

Dus; recht je rug en volle kracht vooruit. Je kunt het!

Micha-ela de Groot (46) is psychotherapeut, werkte jarenlang als rayonmanager binnen het bedrijfsleven maar volgde drie jaar geleden pas echt haar hart en werkt daarom nu fulltime als jeugdverpleegkundige bij de GGD (o.a. in een AZC). Daarnaast schrijft ze columns voor printmedia en websites. Ze is verslaafd aan pindarotsjes en verzot op kampvuur en hangmat en heeft het liefst zand tussen haar tenen. Haar grootste inspiratiebron is het leven zelf!

Leave a comment